Pehmeä sammal ja mustikanvarvut painuvat kengän alla, auringonsäteet löytävät tiensä lehvästön läpi. Vierellä soliseva luoma rauhoittaa äänellään ja houkuttelee lämpimänä päivänä ottamaan kengät pois ja kastamaan varpaat veteen.
Tätä kaikkea ja paljon muuta on tarjolla Kurikan lukuisilla luontoreiteillä. Yhdistelemällä pidempiä reittejä ja lyhyempiä luontopolkuja, erilaisia vaihtoehtoja löytyy merkittyinä yli 200 kilometriä.
Kurikan kaupunki on koonnut verkkosivuilleen luontopolut ja niiden kartat. Lisäksi sivuilta löytyy karttoja hiihtoladuista ja myös Jalasjärven alueen pyöräilykartta.
Luontopolut ja kartat löydät täältä.
Koronakevät toi aikaa luontopolkujen kehittämiselle
Luonnossa liikkuminen ja lähialuematkailu ovat nostaneet päätään jo pidemmän aikaa, mutta tänä vuonna luontopoluilla on näkynyt erityisen paljon liikkujia.
Parikymmentä vuotta sitten Korven jotoksen Korvenkylästä Hakuniin toteuttanut Juhani Eilola on nyt ahkeroinut reitin Lohiluomalle vievän osuuden parissa ja huomannut, miten uudet polut ovat tulleet hyvin näkyviin, kun tallustelijoita on tarpeeksi.
Myös kaupungin liikuntatoimen päällikkö Annukka Siltakorpi on pistänyt merkille lisääntyneen kiinnostuksen ja kaupungin tavoitteena on parantaa reittien näkyvyyttä.
Loppukevään ajan kaupungin ohjatut liikuntaryhmät olivat tauolla ja liikunnanohjaajien työpanosta on hyödynnetty luontoreittien kehittämisessä. Reittejä on kierretty kameran ja muistiinpanovälineiden kanssa.
Liikunnanohjaaja Emmi Isoniemi kertoo saaneensa juuri Nuijapolun ja Ketunlenkin reittikuvaukset valmiiksi, ja materiaali odottaa vain julkaisua nettiin. Reittikuvausten lisäksi luontopoluilla on tarkasteltu polkujen ja opasteiden kuntoa.
Nyt monella polulla on ohjeistettu tietty kulkusuunta. Tähän suuntaan liikuttaessa opasteet toimivat optimaalisesti, mutta suunnitteilla on ollut mahdollisuuksien mukaan myös vaihtoehtoisen kiertosuunnan mahdollistavat opasteet.
Maisemia ja maastoja moneen makuun
Luontopolkuja ovat rakentaneet ja ylläpitävät useat eri tahot, kyläseuroista yksityishenkilöihin. Kaupunki pyrkii yhteistyössä näiden tahojen kanssa tuomaan reitistön ihmisten tietoon entistä paremmin.
Tarjontaa luontopoluista löytyy moneen lähtöön. Esimerkiksi lapsiperheille erityisen sopivia ovat kuntakeskuksissa sijaitsevat lyhyemmät luontopolut, kuten Ketunlenkki Kurikan keskustassa, Jalasjärvellä Kärjenmäen kodalta lähtevä parin kilometrin luontopolku tai Sällinpolku Jurvassa.
Kampinkylästä lähtevä Samuli Paulaharjun polku soveltuu mainiosti hieman jylhempää maisemaa ja nousuja kaipaavalle. Reitillä valloitetaan muun muassa molemmat Karhu- ja Lehtivuoret.
Pisin yhtenäinen lenkki on Kurjen kierros, joka kulkee Jurvasta aina Laihian ja Ilmajoenkin puolelle. Kurjen kierroksella noin 50 kilometrin matkalla kuljetaan niin nevalla, lehtometsässä kuin kallioillakin.
Luontoretkelle mukaan kartta, järkeä ja hyvää mieltä
Vaikka luontopolkujen merkkausta maastoon pyritään jatkuvasti parantamaan, on kartta hyvänä apuna maastossa liikkujalle. Kaupungin sivuilta löytyvät kartat pohjautuvat pääsääntöisesti selkeisiin suunnistuskarttoihin, joita on helppo lukea.
Siltakorpi muistuttaa myös, että luontopoluilla liikkuessa on hyvä muistaa retkeilijöiden perussääntö siitä, että kaiken minkä jaksaa kantaa metsään, jaksaa varmasti kantaa sieltä poiskin.
Luontoreittien varsilta löytyy laavuja, kotia ja muita tulipaikkoja, joiden ylläpidosta vastaavat eri tahot. Tauko- ja tulipaikat ovat luontopolkujen tapaan kaikkien käytettävissä, kunhan muistetaan noudattaa voimassa olevia rajoituksia ja pitää paikat siistinä.
Lisäksi Siltakorpi ja Eilola muistuttavat, että jokamiehenoikeudet takaavat kyllä vapaan luonnossa liikkumisen, mutta esimerkiksi avotulta ei saa toisen maalle tehdä, eikä viljelyksille tai pihamaille saa poiketa.